Tuvalet Eğitimi
Tuvalet eğitimi genellikle evde beslenen hayvanlar için gerekli bir eğitim metodudur. Tuvalet eğitimi sizin belirlediğiniz ev içerisindeki bir bölge yada dış mekandaki bir alan olabilir.Eğer ev içersinde yavrunun belirlediğiniz bölgeye tuvaletini yapmasını istiyorsanız iç mekan tuvalet eğitimi metodunu kullanmanız gerekmektedir. Ve eğer yavrunun tuvalet ihtiyacı duyduğu zamanlarda dışarı bir mekana tuvaletini yapmasını istiyorsanız dış mekan tuvalet eğitim metodunu kullanmanız gerekmektedir. Yavru köpek eve geldiği andan itibaren tuvalet eğitimine başlayabilirsiniz.Bu eğitim sizin düşündüğünüz gibi zor olan bir eğitim değildir. Sadece yapmanız gereken yavruyu eğitim süreci içersinde sürekli kontrolünüz altında tutmak ve biraz sabırlı olmanızdır.
İlk olarak köpeğin tuvaletini nereye yapması gerektiğine karar vermeniz gereklidir. Evin içerisinde bir yere mi? yoksa dışarıya mı? Buna karar verdikten sonra eğitime geçebiliriz. İki ayrı yer olduğuna göre ikide ayrı eğitim şekli bulunmaktadır.Eğitim metodunu anlatmaya geçmeden önce yavrunuzun tuvalet sorunlarını en aza indirgemek ve tuvalet gereksinimini düzene sokmak için önemli bazı bilgiler vermek isteriz. Köpekler yemeklerini yedikten sonra bağırsaklarında oluşan baskı gereği tuvalet yapma gereksinimi duyarlar bu bizim işimizi kolaylaştıracaktır çünkü yavrunun en azından en çok hangi zamanlarda tuvalet gereksinimi duyduğunu biliyoruz.Yapmamız gereken gerekli sıklıklarda düzenli vakit dilimlerinde yavruya mamasını vermek belirlediğimiz zaman periyotları dışında yavruya kesinlikle mama vermeyerek yavrunun tuvalet gereksinimlerini kontrol altına almaktır. Aklınıza şöyle bir soru gelebilir ne kadar sıklıkta hangi zaman periyotlarında yavruya mama vermek en doğrudur. Mama miktarını sabit tutup eğitim programı sürecinde mama vermeyi sıklaştırmak en doğrusu olacaktır fakat yinede mama miktarı ve sıklığını veterinerinize danışmanız gerekli ve tavsiye edilir..Bu sıklık günde 6 öğünü geçmemelidir, eğitim sürecinde akşam 6 'dan sonra yavruya kesinlikle mama vermeyeceğiz ve akşam saat 7 'den sonra su verme işlemini de belirli bir süre askıya almamız gerekmektedir bundaki amacımız geceleyin hayvanı gözetlememiz zor olacağından oluşabilecek hataları bir nebze önüne geçmektir. Mama verdiğimiz saatler dışında mama kabını hayvanın önünde bulundurmamamız gerekmektedir.Eğitim süresinde yavruyla bir kişinin ilgilenmesi en doğru olanıdır. Yavrular sadece yemek ve sularını içtikten sonra tuvalet gereksimi duymazlar yavrular.uyandıktan sonra, yada eğlenceli bir oyun esnasında tuvaletini yapmak isteyecektir ve bunu size yeri koklayarak, telaşlı bir biçimde daireler çizerek yada oyunun ortasında birden durgunlaşarak belirtir.Bu anlarda hazırlıklı olmalı ve yavrunun tuvalet ihtiyacını gidermek istediğini anlamalısınız.Eğitim süresi içerisinde, köpeğinizin yemek saati dışında başka bir yiyecek vermediğinizden emin olun.Çünkü alacağı her ek besin yavrunun sindirim sistemini çalıştıracak ve tuvalet eğitiminin başarısını ve süresini uzatacaktır.
İç Mekan Tuvalet Eğitimi
Yavru köpek ihtiyacı geldiği anda düşünmeden oranın neresi olduğunu umursamadan ihtiyacını giderecektir.Buda evde hoş olmayan kötü bir koku oluşmasına nedenAlman Kurdu - Tuvalet Eğitimi olacaktır.Eğitime başlamadan önce eğer yavru ev içinde bir yere tuvaletini yapmış ise o bölge mutlak suretle hijyen sağlanacak şekilde temizlenmelidir,iyi temizlenmeyen bir bölge yavrunun bundan sonraki tuvalet ihtiyaçlarını gidermesi için uğrağı haline gelecektir.Buda boşa harcanmış bir eğitim sürecini getirecektir.Evi temizledik ve koku bırakmadık o zaman eğitim sürecine geçebiliriz. İlk olarak yavrunun tuvaletini yapması gerektiği bölgeyi seçmeliyiz bu bölge sizin hayvanı sürekli takip edebileceğiniz ve de hayvanın kolaylıkla ulaşabileceği bir nokta olmalıdır.Seçtiğimiz bölgenin bir bölümüne gazete kağıtlarıyla kapladık ilk etapta gazete sayfalarının miktarı ve alanı geniş tutulmalıdır. Köpeğinizin tuvalet gereksinimi duyduğu durumlarda hayvan bu mekana getirilmeli ve tuvaletini yapana kadar bu alanda tutulmalıdır .Yavru ilk başlarda tuvaletini gazete yerine dış alana yapabilir bu zaman yapmamız gereken kaza olan bölgedeki dışkıyı gazete kağıdına değdirerek kokunun gazete kağıdına geçmesini sağlamak ve daha sonra kaza olan yeri koku kalmayacak şekilde temizlememiz gerekmektedir.Köpeğin tuvalet ihtiyacını eğer başarılı bir şekilde yapmışsa ona övücü sözlerle ona doğru bir şey yaptığını belirtmeliyiz bu ''aferin '' gibi övücü bir söz olabilir. Köpeğinizin tuvalet ihtiyacını gazete kağıdına yapmasına alıştıktan sonra gazete kağıtlarını yavaş yavaş azaltarak hayvanın tuvalet yapması gereken alanı daraltarak onu sabit bir alana tuvalet yapması için yönlendirebilirsiniz.Eğitim alanında yavruyu kesinlikle cezalandırmayın bu bölgede yavru en çok övgüyü hak ettiği zamandır.1 haftalık bir zaman dilimi içersinde bu eğitimi başarıyla tamamlamış olacaksınız.Artık köpeğinizle, sizi daha rahat ve mutlu günler bekliyor.
Dış Mekan Tuvalet Eğitimi
Tuvalet Eğitimi Bir yavru sahibi oldunuz ve yavrunun ev içinde bir bölgeye değil de dış mekanda bir yere tuvaletini yapmasını istiyorsunuz.Köpeklerin yemek ve su ihtiyaçlarını giderdikten sonra tuvalet ihtiyacı duyduklarını daha öncede söylemiştik bu zaman içerisinde köpeğinizin yemeğini yedikten 5 ile 10 dakika içersinde tuvalet gereksinimi olacaktır, bu zaman dilimi içerisinde yavruyu dışarı çıkarmalısınız. Öncelikle köpeğinizin tuvaletini yapması için gerekli bir alanı seçmeniz gerekmektedir.Köpeğinizi bu alana götürdüğünüz zaman serbest bırakmayı yada kayışını biraz uzun tutup kendisi için uygun bir alan seçmesine izin verin .Tuvaletini yaptığı zaman onu ödüllendirin .Köpeğinizi bir daha dışarı çıkardığınız zaman tuvaletini yaptığı alana tekrar götürün bu alana köpeğiniz tuvaletini tekrar yapacaktır. Bir zamandan sonra artık köpeğiniz bu bölgeye geldiğinde tuvalet gereksinimini bu alanda giderecektir. Bu uygulamayı rutin bir şekilde sürdürün.Yavrunuzu ilk günlerde 3 veya 4 kere dışarı çıkarmanız gerekebilir.Bu eğitimi verirken aynı saatlerde köpeğinize yemek vermeyi ve yine aynı saatlerde köpeğinizi dışarı çıkarmaya özen gösterin.Eğer dışarı çıkarma işlemini rutin bir şekilde devam ettiremezseniz bu eğitimde başarı sağlamanız gerçekten çok zor olacaktır.Yavrunuz yetişkin olduğu dönemlerde mama verilmesi günde 1 öğüne düşürülecektir fakat yinede bu dönemlerde köpeğinizi günde en az 2 kere dışarı çıkarmanız gerekecektir. Gezdirme işlemleri sabah ve aksam saatlerinde gerçekleşebilir bu zaman periyodunu kendinize en uygun olan biçimde ayarlayabilirsiniz.İmkanınız varsa köpeğinizi daha fazla dışarı çıkarmanız onun sağlığı için daha iyi olacaktır.