WUSV(Dünya Alman Çoban Köpekleri Dernekleri Birliği)

WUSV(Dünya Alman Çoban Köpeği Dernekleri Birliği) ile dünyanın her yerinden yaklaşık yarım milyondan fazla Alman Çoban Köpeği sever kendi ülkelerindeki kurumlar aracılığı ile bir araya geldi.

Almanya’da Alman Çoban Köpeği Derneği SV’nin kurulmasından bir süre sonra, Avrupa’da Alman Çoban Köpeği yetiştiriciliği dernekleri kurulmaya başlandı. Bu türün sevenleri, bu derneklerde bir araya gelerek güçlerini birleştirdi. Aynı zamanda dünya çapında bir köpek yetiştirici olan SV’nin görevi de diğer ülkelerdeki bu derneklerle ilişkileri güçlendirmekti. SV, 1968’de bu dernekler ile tüm alanlarda ortak çalışma yapmaya yönelik teşviklerde bulundu, ayrıca Alman Çoban Köpeği'nin tür özelliklerini korumaya yönelik çalışmalar da yapmayı hedefledi. Tabi öncelikli hedef, komşu ülkeler ile Avrupa çapında güçlü bir dernek kurmaktı.

Bir kaç ay sonra, kuruluş istediği başarıya ulaştı. 1968’in Mayıs ayında, 11 ülkenin Alman Çoban Köpeği derneklerinden temsilciler, Almanya’nın Augsburg kentinde Avrupa Alman Çoban Köpekleri Kuruluşu üzerine görüşmek için bir araya geldiler. Yapılan müzakerelerden sonra, Belçika, Finlandiya, Danimarka, Fransa, İngiltere, Hollanda, İtalya, Avusturya, İsviçre, Çekoslovakya ve Almanya’nın üyeliği ile dernek kuruldu.

5 yıl sonra, bu dernek çalışmalarını daha da ilerletmeye karar verdi ve dünya çapında bir Alman Çoban Köpeği organizasyonunun kurulması için çalışmalara başladı. 1974-75 yıllarında kurulan WUSV, bugün 63 ülkede 74 üye kuruluşla varlığını sürdürmektedir. Amacı, türün standart özelliklerinin korunması, Alman Çoban Köpeği'nin tür özelliklerinin ve yetiştirilme şartlarının birbiriyle uyumlu olması, köpek yetiştiriciliğine dair cevabı tam olarak verilemeyen soruları yanıtlamak, kalıtımsal hastalıkların önüne geçebilmek adına çalışmalar yapmaktır. Merkezleri de SV gibi Augsburg kentindedir. Kuruluş 1998’de en büyük başarısına ulaştı ve Avrupa Alman Çoban Köpekleri Şampiyonası, yerini WUSV Dünya Şampiyonası'na bıraktı. O zamandan bu yana, bu türün en çok bilinen ve en başarılı organizasyonlarından biri olarak varlığını sürdürmektedir.

WUSV Alman Çoban Köpeği Yarışması